Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/144
Title: Farklı tuz (NaCl) stresi koşullarında prolin uygulamalarının patateste fizyolojik ve morfolojik özelliklere etkileri / Effects of proline applications on physiologycal and morphological characterictics of potato grown under different salt (NaCl) stress conditions
Authors: KARAKUŞ, MEHMET
Keywords: Fizyoloji = Physiology ; Ziraat = Agriculture Dizin:Patates = Potato ; Prolin = Proline ; Tuz = Salt
Issue Date: 2008
Abstract: Bu çalışma farklı tuz (0, 25, 50 100 mM) stresi koşullarında prolin (0, 5, 15 mM) uygulamalarının, patateste morfolojik ve fizyolojik tepkilerini belirlemek amacıyla, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Bitki Büyüme Odasında 2006 yılında yürütülmüştür. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmış olup, materyal olarak Van Gogh çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, saksıdaki sap sayısı, saksıdaki yumru sayısı ile klorofil içeriği, toplam kuru madde oranı, yapraktaki iyon (K, Na, Mg, Ca ) içeriği, hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı ve malondialdehid (MDA) miktarı gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; artan tuz uygulamalarının bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, saksıdaki yumru sayısı, toplam kuru madde oranı, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, klorofil içeriği ile yapraktaki iyon (K, Mg, Ca ) içeriğini azalttığı buna karşın hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı, malondialdehid (MDA) miktarı ve yapraktaki sodyum konsantrasyonunu arttırdığı görülmüştür. Tuz stresine karşı dışsal olarak uygulanan prolinin bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, klorofil içeriği, yapraktaki iyon (K, Na, Mg, Ca ) içeriği, hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı ve malondialdehid (MDA) miktarı gibi incelenen özellikler üzerine olumlu etkileri saptanmıştır. Ayrıca artan tuz uygulamasının ve prolinin saksıdaki sap sayısı üzerine bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Patates, Tuz, Prolin
URI: http://hdl.handle.net/11513/144
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
237573.pdf1.39 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.