Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/1420
Başlık: Şanlıurfa'da yetiştirilen bazı nar çeşitlerinin kimyasal ve biyokimyasal özellikleri / Chemical and biochemical traits of some pomegranate cultivars grown in Şanlıurfa
Yazarlar: ABBASOĞLU, DİCLE ROZA
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture Dizin:Antioksidanlar = Antioxidants ; Antosiyaninler = Anthocyanins ; Nar = Pomegranate ; Organik asitler = Organic acids ; Şeker = Sugar
Yayın Tarihi: 2016
Özet: Bu çalışmada, Şanlıurfa ilinde yetiştirilen Hicaz, Katina (Katırbaşı) ve Suruç nar çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Hasat döneminde temin edilen adına doğru meyveler analiz yapılacakları laboratuvara en kısa sürede ulaştırılmıştır. Bu meyvelerin sularında antioksidan, şeker, antosiyanin, organik asitler, renksiz fenolik bileşiklerin analizleri gıda laboratuarında HPLC ve DPPH yöntemiyle yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, nar çeşitlerinde antioksidan kapasitesi en yüksek (19.42Mm Trolox) Hicaz çeşidinde olduğu saptanmıştır. Şeker bileşimleri bakımından Hicaz çeşidinin glukoz, fruktoz ve toplam şekerler bakımından yüksek olduğu belirlenirken, sakkaroz içeriğinin Suruç çeşidinde yüksek olduğu belirlenmiştir. Antosiyanin analizi olarak; delfinidin-3.5-diglikozit, siyanidin-3.5-diglikozit, pelargonidin-3.5-diglikozit, siyanidin-3-glikozit, pelargonidin-3-glikozit, siyanidin-pentoside'ler belirlenmiş ve bunlardan Katina ve Suruç çeşidine göre Hicaz çeşidinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yapılan sitrik, malik ve askorbik asit analizlerinde Hicaz çeşidi sadece malik ve askorbik asit yani C vitamini içeriği bakımından yüksek olduğu saptanmıştır. Bu analizlerin yanısıra renksiz fenol içerikleri de analiz edilmiştir. Elde edilen bulgularda Hicaz çeşidi en iyi olarak belirlenmiştir. Tüm elde edilen sonuçlar göstermektedir ki; Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekolojik koşullarında yetiştirilen Hicaz çeşidinin meyve suyu diğer bölgelerde yetiştirilenlere göre insan sağlığı için daha faydalıdır. In this study, Hicaz, katina and Suruç cultivars were used as fruit material grown in Sanliurfa. The harvested fruits were bring to laboratory in a short time. In these fruits' juice antioksidants, sugars, antocyanin, organic acids and colourless fennols were analyzed in food laborotory with HPLC and DPPH methods. The obtained results, The highest (19.42Mm Trolox) antioksidant contents were determined from Hicaz cultivar among the pomegranate cultivars. The content of sugars such as glukoz, fruktoz and total sugars were high in Hicaz cultivar, besides of saccaros content was higher in Suruc cultivar were determined. Delfinidin-3.5-diglikozit, Siyanidin-3.5-diglikozit, Pelargonidin-3.5-diglikozit, Siyanidin- 3-glikozit, Pelargonidin-3-glikozit, Siyanidin-pentoside were analyzed as antocyanin content. And in these traits were high in Hicaz cultivar. According to citric acid, and malic asid was higher in Hicaz cultivar. Ascorbic acid that is vitamin C was very high in Hicaz cultivar. Besides of these analyzes colorless fennol content were determined. The obtained data, in this trait also Hicaz was determined the best. All of these results shows that Hicaz cultivar's juice where grown at Southeast Anatolia region's ecological conditions more useful for human health when compared other regions.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1420
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
444081.pdf8.57 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.