Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1398
Title: Promalin (GA4+7 + BA) uygulamalarının antepfıstığında verim ve bazı kalite özelliklerine etkileri / Effects of promalin (GA4+7 + BA) applications on yield and some nut quality characteristics of pistachio
Authors: SÖGÜT, NİYAZİ
Keywords: Ziraat = Agriculture
Issue Date: 2016
Abstract: Antepfıstığı yetiştiriciliği ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğunlaşmıştır. Ülkemizde antepfıstığı yetiştiriciliği her geçen gün artmakla beraber 2001 yılında 30 bin ton olan antepfıstığı üretimimiz 2015 yılında 144 bin tona kadar çıkmıştır. Meyve büyüklüğü ve verim, genetik faktörler, kültürel uygulamalar ve çevresel faktörler tarafından belirlenir. Bu faktörler öncelikle hücre sayısı, hücre büyüklüğü ve hücreler arası boşluk miktarını doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyerek meyve büyümesinin gerçekleşmesine neden olurlar. Gibberellinler ve oksinler, hücre bölünmesi ile meyve büyümesini başlatırken sitokininlerin ana işlevi bitki büyüme ve gelişimi için hücre bölünmesini denetlemektir. Gibberellin ve sitokinin içeriğine sahip olan promalin, hem hücre bölünmesi, hem de hücre irileşmesini teşvik eden bir büyüme düzenleyicisidir. Bu çalışmanın amacı, bölgemizde yaygın olarak yetiştirilen Kırmızı antepfıstığı çeşidinde farklı dozlarda promalin (GA4+7+BA) uygulayarak verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemektir. Bu amaçla antepfıstığı ağaçlarında küçük meyve döneminde ve iç gelişiminin başladığı dönemde yapraktan farklı dozlarda yapılan uygulamaların verim ve kalite üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda Kırmızı çeşidinde meyve ağırlığı ve verim üzerinde 25 ppm Promalin uygulaması en iyi sonucu vermiştir. Salkımdaki meyve sayısının en yüksek, boş meyve oranının en düşük olduğu uygulama 100 ppm dozu olmuştur. En iyi randıman 50 ppm dozundan elde edilmiştir. Meyve iç renginde en iyi sonuç 100 ppm dozundan alınmıştır. Pistachio cultivation is more concentrated in the Southeastern Anatolia Region in our country. Pistachio production is increasing in Turkey from 30 thousand tons in 2001, increased to 144 thousand tons in 2015. Fruit size and yield are influenced by genetic factors, cultural practices and environmental factors. These factors are primarily affect cell number and cell size directly or indirectly. Gibberellins and auxins are controlling cell division and thus starting fruit size by affecting cell division. Promalin containing gibberellins and cytokinin promotes both cell division and cell enlargement. The aim of this study is to determine the effects of different doses of promalin (GA4+7+BA) on yield and quality characteristics of Kırmızı pistachio cultivar which widely grown in our regions. For this purpose, promalin will be sprayed to pistachio trees at the small fruit stage and beginning of kernel development stage, and its effects were determined on yield and quality of pistachio. End of the study, 25 ppm Promalin treatment had the highest fruit weight and yield value in Kırmızı cultivar. The highest fruit number in cluster and the lowest blank nut rate were obtained from 100 ppm Promalin. The best yield was determined in 50 ppm Promalin. The best fruit colour value was obtained from 100 ppm Promalin.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1398
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
470141.pdf2.07 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.