Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/1371
Başlık: Sıcak su uygulamalarının hasat sonrası domates meyvelerinde Penicillium expansum' un gelişimi üzerindeki etkisi / Effect of hot water treatment on the development of Penicillium expansum on postharvest tomato fruits
Yazarlar: YAŞIN, SEMEHAT FİDAN
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture
Yayın Tarihi: 2016
Özet: Bu çalışmada, depo kayıpların azaltılması, domatesin kalite ve kantite parametrelerinin korunması için, Penicillium expansum ile inokule edilen hasat sonrası domates meyvelerinde sıcak su uygulamalarının etkinliği domates çeşitleri (sofralık, Bandida F1 ve cherry) üzerinde test edilmiştir. Sıcaklık uygulamaları 50 ve 60 ºC olarak meyveler üzerine 30 saniye süre ile enfeksiyon öncesi ve sonrası olmak üzere tatbik edilmiştir. Sıcaklık uygulamasının 50 ºC olduğu muamele grubu meyvenin kalite ve kantite parametrelerini koruduğu gibi doğal enfeksiyon sürecinde raf ömrünü uzatan faktör olmuştur. Sıcaklık uygulaması hastalık aşamasından sonra uygulandığında ise istenen başarı sağlayamamıştır. Sıcaklık uygulamalarının fungal etmen üzerine herhangi bir inhibe edici özelliği bulunmamasına rağmen doku eritme testleri ve kalite parametreleri ile anlaşıldığı üzere meyvenin dayanıklılığını arttırmada önemli bir koruma sağlamıştır. Sıcaklık uygulamasının diğer metotlar ile kombine edildiğinde önemli bir bitki koruma stratejisi olacağı düşünülmektedir. In this study, efficacy of of hot water treatment on postharvest tomato varieties (sofralık, bandida F1 and cherry) inoculated with Penicillium expansum was tested to reduce the loss of quality and quantity parameters during shelf-life. Hot water treatment was applied as 50 and 60 ºC for 30 seconds on the fruits. Hot water treatment with 50 ºC protected the quality and quantitiy parameters of tomato as well as extending the shelf-life tomato during natural infection period. When the hot water treatment was made after the establishment of disease progress, no satisfactory results were available. Hot water treatment although it has no inhibiting effect on the mycelial development helped protect the fruit uniformity via quality and tissue maceration tests parameters. When combined with other methods, it is belived that has a significant potential for plant protection strategies.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1371
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
444036.pdf1.58 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.