Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1369
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorORUÇ, AHMET-
dc.date.accessioned2019-08-01T06:27:47Z-
dc.date.available2019-08-01T06:27:47Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/1369-
dc.description.abstractBu araştırma, ruminant beslenmesinde yaygın olarak kullanılan buğday samanı, yonca kuru otu ve mısır silajına farklı oranlarda (% 0, % 10, % 25, % 50, % 75 ve % 100) eklenilen söğüt (Salix alba) yaprağının in vitro metan gazı oluşumuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı oranlarda söğüt yaprağı eklenmiş deneme yemleri in vitro gaz tekniği ile 24 saatlik inkubasyona bırakılmıştır. İn vitro gaz üretim tekniği ile 24 saat içerisinde meydana gelen toplam gaz miktarı bilgisayar destekli metan gazı ölçüm cihazına özel bir düzenekle enjekte edilerek metan gazı oranları ölçülmüştür. Söğüt yaprağında 105 g/kg kuru madde seviyesinde kondanse tanen içeriği belirlenmiştir. En düşük metan üretimi buğday samanına % 50 ve 75, yonca kuru otuna ve mısır silajına % 75 seviyelerinde söğüt yaprağı ilave edilen gruplarda elde edilmiştir (P<0.05). En düşük amonyak azot değeri, yonca kuru otuna % 50 ve % 75 seviyelerinde söğüt yaprağı eklenen gruplarda saptanmıştır (P<0.001). Ancak buğday samanına eklenen söğüt yaprağı amonyak azot değerini yükseltmiştir (P<0.01). Sonuç olarak söğüt yaprağının kaba yemlere eklenmesi in vitro denemelerinde metan gazı oluşumunu düşürmüştür. Söğüt yaprağı ilavesi metabolik enerji (ME) değerleri ile in vitro organik madde sindirilme derecesini (İVOMS) buğday samanında artırırken, yonca kuru otu ve mısır silajında düşürmüştür. Ayrıca hayvan performansı üzerindeki söğüt yaprağının etkisi in vivo çalışmalarla araştırılmalıdır. Anahtar Kelimeler: Metan oluşumu, söğüt, in vitro gaz oluşumu, Salix alba. This study was carried out to investigate the effect of willow tree leafs (Salix alba) added at different levels (0 %, 10 %, 25 %, 50 %, 75 % and 100 %) to grass forage, wheat straw, alfalfa forage and maize silage on the in vitro methane production. Methane production after 24 h incubation of the roughages were measured by injection of the produced gases into a special apparatus connected to computer. Condensed tannin content of willow tree leafs was determined as 105 g/kg dry matter.The lowest methane production was determined in the groups of wheat straw added with 50 and 75 % willow tree leafs as well as in the groups of alfa alfa hay and corn silage added with 75 % willow tree leafs(P<0.05). The lowest ammonia nitrogen level was observed for alfalfa forage in the treatment group containing 50 and 75 % willow tree leafs(P<0.001). However addition of willow tree leaves to wheat straw increased the ammonia nitrogen value in all treatment groups compared to control group (P<0,01). As a conclusion addition of the willow tree leaf to roughages decreased in vitro methane production. Metabolic energy value and in vitro dry matter digestibility of wheat straw were increased while these values were decreased in alfa alfa roughage and corn silage by addition of willow tree leaf,Furthermore effect of willow tree leaf on animal performance should be examined with in vivo studies. Keywords: Methane formation, willow tree, in vitro gas formation, Salix alba.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectVeteriner Hekimliği = Veterinary Medicine Dizin:Hayvan besleme = Animal feeding ; Hayvan yemleri = Animal feeds ; Hayvancılık = Animal husbandry ; Hayvanlarda beslenme = Animal nutrition ; Metan gazı = Methane gas ; Salix = Salix ; Söğüt = Willow ; Veteriner hekimlik = Veterinary medicineen_US
dc.titleBazı kaba yemlere farklı seviyelerde ilave edilen söğüt (Salix alba) yaprağının in vitro metan üretimi üzerine etkisinin araştırılması / Investigating the effect of willow tree (Salix alba) leafs added at different levels to some roughages on in vitro methane productionen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
450777.pdf1.26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.