Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1368
Title: Bazı kaba yemlere çörek otu, kekik otu ve yağları ilavesinin in vitro organik madde sindirimi ve metan üretimi üzerine etkileri / Effects of black cumin seed, thyme and their oils added to some roughages on in vitro organic matter digestibility and methane production
Authors: GÜL, HÜSEYİN
Keywords: Veteriner Hekimliği = Veterinary Medicine Dizin:Hayvan yemleri = Animal feeds ; Hayvancılık = Animal husbandry ; Kaba yemler = Forages ; Kekik = Thyme ; Metan gazı = Methane gas ; Sindirim = Digestion ; Veteriner hekimlik = Veterinary medicine ; Çörekotu = Nigella
Issue Date: 2016
Abstract: Bu çalışma, mısır silajı ve yonca kuru otuna ilave edilen, farklı oranlarda çörek otu (kontrol, %0.92, %0.46), çörek otu yağı (kontrol %0.3, %0.15) ile kekik otu (kontrol, %8.6, %4.3) ve kekik otu yağının (kontrol %0.3, %0.15) in vitro metan gazı üretimi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Farklı seviyelerde çörek otu, çörek otu yağı ile kekik otu ve kekik otu yağı ilave edilen yemler 4'er tekerrür olacak şekilde in vitro gaz tekniği ile 24 saatlik inkubasyona bırakılarak hazırlanmıştır İn vitro gaz üretim tekniği ile 24 saatte meydana gelen toplam gaz miktarına dayanılarak in vitro organik madde sindirilebilirliği (İVOMS) hesaplanmış, toplam gaz içerisindeki metan gazı yüzdesi ise bilgisayar destekli metan gazı ölçüm cihazı yardımıyla belirlenmiştir. Yapılan çalışmada yem maddeleri içinde en yüksek İVOMS değeri yonca kuru otuna %0.3 çörek otu yağı ilave edilen grupta gözlenirken en düşük metan gazı mısır silajına %4.3 oranında kekik otu ilave edilen (P<0.05) grupta elde edilmiştir. Sonuç olarak mısır silajına ilave edilen % 4.3 oranında kekik otu'nun metan üretimini azalttığı ancak İVOMS derecesini etkilemediği, çörek otu yağı'nın ise genel olarak İVOMS derecesini arttırdığı, gözlenmiştir. Ayrıca sunulan çalışmada kullanılan katkı maddelerinin ruminant beslemede hayvan performansı üzerine etkisinin belirlenmesi için in vivo çalışmalar gerekmektedir. The aim of this study was to investigate the effect of addition of black cumin seed (control, %0.92, %0.46) or black cumin oil (control, %0.3, %0.15) as well as thyme (control, %8.6, %4.3) or thyme oil (control %0.3, %0.15) at different levels on in vitro methane production. Feed samples added with black cumin or black cumin oil as well as thyme or thyme oil were incubated in glass tubes containing rumen fluid for 24 hours as four replicates. Based on the total gas volume in vitro organic matter digestibility (IVOMD) was estimated and the percent of produced methane in total gaz volume was measured by using a methane measuring device. The highest in IVOMD was observed in alfa alfa hay added with 0.3% black cumin oil while the lowest methan level was observed in corn silage added with thyme at 4.3%. The results of this study indicated that addition of thyme at 4.3% level to corn silage decreased methane poroduciton without affecting IVOMD while addition of black cumin oil generally increased IVOMD. Further in vivo studies are necessary in order to investigate the effect of theese additives on performance of animals.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1368
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
450791.pdf360.61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.