Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1356
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGÜLER, ALİ-
dc.date.accessioned2019-08-01T06:24:37Z-
dc.date.available2019-08-01T06:24:37Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/1356-
dc.description.abstractBu çalışma, ruminantlarda yaygın olarak kullanılan bazı kaba yemlere belirli bir seviyede katılan probiyotiklerin (Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis ve Saccharomyces boulardii) in vitro ortamda metan gazına olan etkisini tespit etmek için yapılmıştır. Bu amaçla % 1 oranında probiyotik ilave edilen öğütülmüş kaba yem örnekleri rumen sıvısı içeren özel cam tüpler içerisinde 39°C'de 24 saat inkube edilmiştir. İnkubasyon sonunda oluşan toplam gaz içerisindeki metan (CH4) gazı ve karbondioksit (CO2) yüzdesi CH4 ölçüm cihazı yardımıyla belirlenmiştir. Ayrıca her bir deneme grubundaki in vitro organik madde sindirilebilirliği (IVOMS), amonyak azotu miktarı (NH3-N), metabolik enerji (ME) ve pH değerleri belirlenmiştir. Buğday samanına ilave edilen B. lactis'in toplam gaz hacmini, CH4, CO2 hacmini ve IVOMS'ni düşürdüğü, S. boulardii'nin ise CH4 yüzdesini yükseltirken, CO2 yüzdesini düşürdüğü gözlenmiştir. Çayır kuru otuna ilave edilen L. Rhamnosus toplam gaz miktarını, CH4 miktarını ve IVOMS'ni yükseltirken CH4 yüzdesini etkilememiştir. Silaj ve yonca kuru otu denemelerinde ise ilave edilen probiyotikler CH4 ve CO2 düzeylerini etkilememiştir. Sonuç olarak sunulan çalışmada buğday samanına katılan B. lactis dışındaki probiyotik mikroorganizmalar CH4 üretimini arttırmış ya da etkilememiştir. Buğday samanına ilave edilen B. lactis'in CH4 miktarını azaltması, çayır kuru otuna ilave edilen L. rhamnosus'un ise CH4 miktarını arttırmasının söz konusu yemlerin IVOMS'ni etkilemesinden kaynaklandığı, bu nedenle sunulan çalışmada kullanılan probiyotiklerin CH4 gazını azaltmak amacıyla kullanılmasının gerekli olmadığı sonucuna varılmıştır. The objective of this study was to determine the effects of probiotics (Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis ve Saccharomyces boulardii) added at a certain level to some roughages on in vitro methane produuction. Ground roughage samples added with 1% of probiotics were incubated in special glass tubes containing rumen fluid at 39 °C for 24 h. Percentages of methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) in total gas produced were measured by using a methane measuring device. Additionally in vitro organic matter digestibility (IVOMD), amount of ammonia nitrogen (NH3-N), metabolic energy (ME) and pH values were also determined. Addition of B. lactis' to wheat straw decreased CH4 and CO2 amount and IVOMD while S. boulardii increased the percentage of CH4 and decreased the percentage of CO2. Among probiotics added to grass hay L.rhamnosus increased total gas volume, CH4 volume and IVOMD while it did not affect the percentage of CH4. It was detected that addition of the probiotics to corn silage and alfa alfa roughage did not affect methane and carbondioxyde levels. As a result, except for B. lactis, added to wheat straw, probiotic microorganisms used in the present study increased or did not affect in vitro methane production. The results suggested that decreased methane production in what straw added with B. lactis and increased methane production in grass hay added with L.rhamnosus resulted from affected IVOMD of these roughages due to addition of these probiotics and therefore use of the probiotics in this study were not necessary for reducing ruminal methane production.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectVeteriner Hekimliği = Veterinary Medicine Dizin:Geviş getiriciler = Ruminants ; Hayvan yemleri = Animal feeds ; Hayvancılık = Animal husbandry ; Kaba yemler = Forages ; Metan gazı = Methane gas ; Probiyotikler = Probiotics ; Veteriner hekimlik = Veterinary medicineen_US
dc.titleBazı kaba yemlere ilave edilen probiyotiklerin in vitro organik madde sindirimi ve metan üretimi üzerine etkisi / The effect of probiotics added to some roughages on in vitro organic matter digestibility and methane productionen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
450790.pdf1.32 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.