Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/1284
Başlık: Siverek yöresi (Şanlıurfa) narlarının (Punica granatum L.) morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu / Morphological and pomological characterization of Siverek region (Şanlıurfa) pomegranates (Punica granatum L.)
Yazarlar: KILIÇ, MEHMET EMİN
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture Dizin:Nar = Pomegranate
Yayın Tarihi: 2014
Özet: Bu araştırma üstün verim ve kalite özelliklere sahip nar genotiplerini seçmek için yürütülmüştür. Bu çalışmada, Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesinde doğal olarak yetişen ve yöre iklimine iyi adapte olmuş yerel nar genotiplerine ait meyvelerin, ağaç ve meyve özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, meyve ağırlıklarının 267.72-650.56 g, meyve uzunluklarının 69.60-92.72 mm, meyve enlerinin 80.12-109.61 mm, meyve hacimlerinin 275.00-731.67 ml, meyve suyu miktarlarının 81-98 ml, meyve yoğunluklarının 0.868-0.974 g/cm3, dane ağırlıklarının 141.33-361.33 g, kaliks uzunluklarının 13.47-22.49 mm ve kaliks yarıçaplarının 10.19-17.03 mm arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca, SÇKM miktarları %12.64-16.68, pH 2.84-3.31, şekil indeksleri 0.833-0.914 ve toplam asitlik %0.55-2.99 arasında değişmiştir. Bunun yanında yerel çeşitlerin kabuk alt zemin rengi, üst zemin rengi, çekirdek sertliği, meyve tadı, dane rengi, odacık sayısı, odacıkların görünümü, daneleme kolaylığı ve meyve posa ağırlıkları belirlenmiştir. The present investigation was carried out to select elite pomegranate genotypes which have superior yield and quaility traits. This study aimed to determine the tree and fruit characteristics of local pomegranate genotypes grown naturally and well adapted to regional climate of Siverek town in Şanlıurfa province. In the study, fruit weights ranged from 267.72 g to 650.56 g; fruit heights ranged from 69.60 mm to 97.72 mm; fruit diameters ranged from 80.12 mm to 109.61 mm; fruit volumes ranged from 275.00 ml to 731.67 ml; fruit juice amounts ranged from 81 ml to 98 ml; fruit densities ranged from 0.868 g/cm3 to 0.974 g/cm3; seed weights ranged from 141.33 g to 361.33 g; calyx heights ranged from 13.47 mm to 22.49 mm; calyx half-diameters ranged from 10.19 mm to 17.03 mm. Soluble solid contents (SSC) ranged from 12.64 brix to 16.68 brix; pH ranged from 2.84 to 3.31; shape indices ranged from 0.833 to 0.914 and total acidity ranged from 0.55% to 2.99%. Moreover, sub skin color, upper skin color, seed hardness, fruit taste, seed color, compartment number, compartment appearance, easiness in separating arils, fruit pulp weights were also determined.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1284
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
373866.pdf5.19 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.