Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1284
Title: Siverek yöresi (Şanlıurfa) narlarının (Punica granatum L.) morfolojik ve pomolojik karakterizasyonu / Morphological and pomological characterization of Siverek region (Şanlıurfa) pomegranates (Punica granatum L.)
Authors: KILIÇ, MEHMET EMİN
Keywords: Ziraat = Agriculture Dizin:Nar = Pomegranate
Issue Date: 2014
Abstract: Bu araştırma üstün verim ve kalite özelliklere sahip nar genotiplerini seçmek için yürütülmüştür. Bu çalışmada, Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesinde doğal olarak yetişen ve yöre iklimine iyi adapte olmuş yerel nar genotiplerine ait meyvelerin, ağaç ve meyve özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, meyve ağırlıklarının 267.72-650.56 g, meyve uzunluklarının 69.60-92.72 mm, meyve enlerinin 80.12-109.61 mm, meyve hacimlerinin 275.00-731.67 ml, meyve suyu miktarlarının 81-98 ml, meyve yoğunluklarının 0.868-0.974 g/cm3, dane ağırlıklarının 141.33-361.33 g, kaliks uzunluklarının 13.47-22.49 mm ve kaliks yarıçaplarının 10.19-17.03 mm arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca, SÇKM miktarları %12.64-16.68, pH 2.84-3.31, şekil indeksleri 0.833-0.914 ve toplam asitlik %0.55-2.99 arasında değişmiştir. Bunun yanında yerel çeşitlerin kabuk alt zemin rengi, üst zemin rengi, çekirdek sertliği, meyve tadı, dane rengi, odacık sayısı, odacıkların görünümü, daneleme kolaylığı ve meyve posa ağırlıkları belirlenmiştir. The present investigation was carried out to select elite pomegranate genotypes which have superior yield and quaility traits. This study aimed to determine the tree and fruit characteristics of local pomegranate genotypes grown naturally and well adapted to regional climate of Siverek town in Şanlıurfa province. In the study, fruit weights ranged from 267.72 g to 650.56 g; fruit heights ranged from 69.60 mm to 97.72 mm; fruit diameters ranged from 80.12 mm to 109.61 mm; fruit volumes ranged from 275.00 ml to 731.67 ml; fruit juice amounts ranged from 81 ml to 98 ml; fruit densities ranged from 0.868 g/cm3 to 0.974 g/cm3; seed weights ranged from 141.33 g to 361.33 g; calyx heights ranged from 13.47 mm to 22.49 mm; calyx half-diameters ranged from 10.19 mm to 17.03 mm. Soluble solid contents (SSC) ranged from 12.64 brix to 16.68 brix; pH ranged from 2.84 to 3.31; shape indices ranged from 0.833 to 0.914 and total acidity ranged from 0.55% to 2.99%. Moreover, sub skin color, upper skin color, seed hardness, fruit taste, seed color, compartment number, compartment appearance, easiness in separating arils, fruit pulp weights were also determined.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1284
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
373866.pdf5.19 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.