Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/127
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKoyuncu, İsmail-
dc.contributor.authorKoçyiğit, Abdurrahim-
dc.contributor.authorDikme, Reşat-
dc.contributor.authorSelek, Şahbettin-
dc.date.accessioned2019-06-10T10:48:03Z-
dc.date.available2019-06-10T10:48:03Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.otherDOI: 10.14235/bs.2018.1842-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/127-
dc.description.abstractSon yıllarda yapılan çalışmalara göre Urfa fıstığı (Pistacia vera L.) fenolik bileşiklerin zengin bir kaynağı olup, gallik asit, kateşin ve epikateşin gibi yüksek derecede antioksidan üç maddeyi bir arada bulundurmaktadır. Antioksidan potansiyeli en yüksek ilk elli gıda arasında yer alan Urfa fıstığı ağaç yemişleri arasında suda ve yağda çözünen antioksidanlar açısından en zengin ve en çok çeşitliliğe sahip olup antosiyanin içeren tek yenilebilir kuruyemiş olma özelliğine sahiptir. Urfa fıstığı; antikanser potansiyeline sahip isoflavonlar ve transresveratrol gibi önemli bioaktif polifenol bileşikler de içermektedir. Urfa fıstığının dâhil olduğu Pistacia cinsinin bazı türleri halk arasında diş, gastrointestinal, karaciğer, idrar yolu ve solunum yolu rahatsızlıklarının iyileştirilmesinin yanında ayrıca afrodizyak, antiseptik ve antihipertansif etkilerinden dolayı çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Birçok çalışmada Urfa fıstığının anti-inflamatuar aktivite, glisemik kontrol ve endotel fonksiyonu gibi vücut sağlığının idamesini sağlayan mekanizmaların devam etmesine yardımcı olduğu, ayrıca; aterogenezde LDL kolesterolünün okside olmasını engellediği, kanser ve kardiyovasküler hastalık gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu rol oynayabildiği tespit edilmiştir. Diğer fıstık türleri arasında 10,05 mg/gram ile en yüksek potasyum içeriğine sahip olan Urfa fıstığı sodyum içerikli tuz ihtiyacını azaltarak tansiyon üzerinde dengeleyici bir rol oynayabilmektedir. Tohum ve özellikle dış kabuk ekstresinin birçok hastalığa olumlu etkisi olan Urfa fıstığının özellikle dış kabuğunun değerlendirilmesi açısından bu derleme önemlidir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherBezmialem Scienceen_US
dc.subjectPistacia vera L, fitoterapi, Urfa fıstığıen_US
dc.titlePhyotherapeutic Properties of Urfa Pistachio Nuts (Pistacia vera L.)en_US
dc.title.alternativeUrfa Fıstığının (Pistacia vera L.) Fitoterapik Özelliklerien_US
dc.typeArticleen_US
Appears in Collections:Perfüzyonistlik Bölümü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Phyotherapeutic Properties of Urfa Pistachio Nuts_Tümü.pdf717.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.