Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1275
Title: Üç farklı organik artığın toprak mikroflorası ve bazı toprak enzimlerine etkisi / The effect of three different organic residue to the soil microflora and some soil enzymes
Authors: TEKGÜL, YASEMİN TUBA
Keywords: Mikrobiyoloji = Microbiology
Issue Date: 2013
Abstract: Tarım alanlarında kullanılan kimyasal ilaç ve gübreler doğal dengenin bozulmasına ve çevre kirliliğine neden olmakta, doğrudan veya dolaylı olarak da insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle son yıllarda kimyasal gübre ve ilaçların kullanımındaki artış, alternatif metodlara yönelmeyi ve bunları bir sistem içinde uygulamayı zorunlu kılmıştır. Tarımsal üretimin artışıyla bitkisel kökenli artıklar, topraklara organik madde kaynağı olmaları, bitki besin maddeleri içermeleriyle inorganik gübrelere karşı alternatif olmaktadır. Bu amaçla, Şanlıurfa'da yaygın olarak bulunan bazı organik artıkların (pamuk sapı, mısır sapı, badem kabuğu) toprakta mikrobiyal aktivite üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, killi tekstüre sahip toprak kullanılarak iki kısımdan oluşan (bitkisiz ve mercimek ekili) inkübasyon denemesi kurulmuştur. Topraklara beş dozda (%0, %2, %4, %6, %8) organik artık (mısır sapı, pamuk sapı, badem kabuğu) uygulanmış ve belli sürelerde (1., 7., 15., 30., 60. gün) saksılardan toprak örnekleri alınarak toprakların mikrobiyolojik analizleri (CO2 solunumu, mikroorganizma sayımı, dehidrogenaz enzim aktivitesi ve üreaz enzim aktivitesi) yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; hem bitkisiz hem mercimek ekili topraklarda, mısır sapı, pamuk sapı ve badem kabuğu uygulamalarının, analizi yapılan CO2 solunumu, mikroorganizma sayımı, dehidrogenaz enzim aktivitesi ve üreaz enzim aktivitesi parametrelerini kontrole göre arttığı tespit edilmiştir. Kullanılan organik artıklar içerisinde mısır sapı, toprakların biyolojik özellikleri üzerine daha etkili bulunmuştur. Toprağa ilave edilen organik artıkların (mısır sapı, pamuk sapı, badem kabuğu) toprakta mikrobiyolojik parametreleri arttırıcı etkisinin organik artığın çeşidine, dozuna, uygulama süresine göre değiştiği belirlenmiştir Chemical pesticides and fertilizers used in farming areas on the destruction and pollution of natural causes, directly or indirectly adversely affect human health. Especially in recent years the increase in the use of chemical fertilizers and pesticides, to turn to alternative methods and their application in a system became compulsory. With the increase of agricultural production, residues of vegetable origin are the source of organic matter to the soil, plant nutrients alternatives to inorganic fertilizers is that they contain. For this purpose, effects of some organic residues commonly found in Şanlıurfa (cotton stalk, corn stalk, almond bark) on soil microbial activity were investigated. In this study, using soil with clay texture consisting of two parts (non-cultivated and lentil cultivated) incubation experiment was set up. Soil in five doses (%0, %2, %4, %6, %8) of organic waste (corn stalks, cotton stalks, almond bark) applied and in certain periods (0., 7., 15., 30., 60. days ) of potting soil microbiological analyzes of soil samples (CO2 respiration, microorganism count, dehydrogenase, urease enzyme activity and enzyme activity) was made. According to results obtained, the non-cultivated and lentils cultivated land, corn stalk, cotton stalks and almond shell applications, analysis CO2 respiration, microorganism count, dehydrogenase and urease enzyme activity parameters relative to the control has been found to increased. Corn stalks in used organic residues, is more effective on the biological properties of the soil. It is determined that enhancing effects of the added organic residues (corn stalk, cotton stalk, almond bark) into the soil in soil microbiological parameters were changed according to the type of organic residues, dosage, application terms.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1275
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
373869.pdf1.37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.