Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/1187
Başlık: Şanlıurfa piyasasında açıkta satılan Antep fıstıklarında (Pistacia vera) Salmonella tarama çalışması / Salmonella surveillance study in pistachios (Pistacia vera) which sold in Sanliurfa bazaar
Yazarlar: GÜMÜŞ, ASLİYE
Anahtar kelimeler: Gıda Mühendisliği = Food Engineering
Yayın Tarihi: 2012
Özet: Salmonella, Gram negatif, spor oluşturmayan, insanlarda ve hayvanlarda hastalık yapabilen bir bakteri türüdür. Günümüzde 2541 in üzerinde tanımlanmış serotipi olan Salmonella insanlara çoğunlukla hayvan dışkısı ile kontamine olmuş gıdalar yolu ile geçer. Genellikle hayvan ve hayvan ürünlerinden insana geçmesine rağmen, yağlı tohumlardan da insana geçip salgınlara yol açtığı bildirilmektedir. Dünya Antep fıstığı üretiminde Türkiye; Türkiye üretiminde ise Şanlıurfa önemli paya sahiptir. Ancak stratejik öneme sahip olan Antep fıstığında yapılmış her hangi bir patojen sürveyans çalışması ülkemizde bulunmamaktadır. Bu eksikliği gidermek için Şanlıurfa ilinin farklı noktalarından alınan açıkta satılan Antep fıstığı örneklerinde Salmonella analizi yapılmıştır. Ülkemizde ilk defa yapılan bu çalışma sonucunda piyasadan alınan toplam 50 örnekten 3'ünde (%6) Salmonella tespit edilmiştir. İzolatların fenotipik analiz (serotiplendirme) sonuçlarına göre 3 ve 10 nolu örneklerde Salmonella enterica spp. enterica serotip Corvallis; 6 nolu örnekte ise Salmonella enterica spp. enterica serotip Salford tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Türkiye'de ilk olarak açıkta satılan Antep fıstığından Salmonella izolasyonu yapılmıştır. Açıkta satılan fıstıklardaki Salmonella çapraz kontaminasyonun önlenmesi gerekmektedir. Salmonella is a none-spore forming Gram-negative bacterium that can cause disease in human and animals. Salmonella, having over 2541 recognized serotypes by now, is transmitted to humans by fecal contaminated food. Although it generally passes to humans via animals and animals product, it also transmitted by seeds and nuts, and causes outbreaks. Among worldwide pistachio production, Turkey has a significant share, where Sanliurfa has the largest proportion of the production. Yet, there is no surveillance study conducted on the prevalence of pathogens in pistachio, a strategic product. To fill this gap, pistachio retail samples collected from different region of Sanliurfa and they were analyzed if they were contaminated by Salmonella or not. By this study, which is the first in our country, we identified that among 50 pistachio samples, 3 were contaminated with Salmonella. In consequence of phenotypic analyses (serotyping), isolates from samples 3 and 10 were serotyped as Salmonella enterica spp. enterica Corvallis, an isolate from sample number 6 was serotyped as Salmonella enterica spp. enterica Salford. This study is the first study in Turkey, representing that pretail pistashios were contaminated with Salmonella. This study also underlines the fact that the cross-contamination in retail pistachios should be prevented.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1187
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
387688.pdf979.79 kBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.