Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/1099
Başlık: Farklı düzeyde tuz içeren sulama sularının karpuzun verim, verim bileşenleri ve toprak tuzluluğu üzerine etkileri / The effects of irrigation water containing different levels of salt on watermelon yield, yield components and soil salinity
Yazarlar: UÇAN, ÜMİT MEHMET
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture
Yayın Tarihi: 2015
Özet: Bu çalışma, farklı tuz konsantrasyonlarındaki sulama suları ile sulanan karpuz bitkisinin verimi ile verim bileşenleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla tarla koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada 5 farklı sulama suyu tuzluluğu T1=0.40 dS m-1 (kuyu suyu), T2=2.5 dS m-1, T3=5.0 dS m-1, T4=7.5 dS m-1 ve T5=10.0 dS m-1 olacak şekilde sodyum klorür (NaCI) kullanılarak hazırlanmıştır. Sulama suyu tuzluluğunun artması karpuz veriminde önemli düzeyde azalmaya neden olmuştur. Ayrıca, sulama suyu tuz içeriğinin artması, bitkilerin fiziksel aksamlarını, meyve şeklini, meyve büyüklüğünü ve bitki gelişimini etkilemiştir. Bitki kol uzunlukları ve meyve en-boy büyüklüğünde önemli ölçüde farklılıklar ortaya çıkmıştır. Sulama suyu tuz içeriği karpuzun pH, EC ve yaprak oransal su parametrelerini ise önemli düzeyde etkilememiştir. Sulama suyu tuzluluğu 7.5 dS m-1 düzeyine ulaştığında, verimde %51 den fazla azalma meydana gelmiştir. Toprak tuzluluğu mevsim sonunda damlatıcıdan 15-30 cm yatay uzaklıkta ve toprağın 30 cm derinlikte en yüksek düzeye ulaşmıştır. Damlatıcı altında ve damlatıcı düzeyinden 45 cm uzaklığa doğru tuzluluk giderek azalmıştır. This study was carried out in the field conditions to investigate the effects on the yield components with different salt concentration which is in the irrigation water and irrigated watermelon plant yield. In this research, five different irrigation water salinity ( T1=0.40 dS m-1 (fresh water), T2=2.5 dS m-1, T3=5.0 dS m-1, T4=7.5 dS m-1 and T5=10.0 dS m-1) has been prepared by using Sodium chloride (NaCl). The increase of the irrigation water salinity has caused the decrease of the watermelon yield substantially. Besides, the increase of salt content in the irrigation water has influenced the phsical parts of the plants, the shape of fruit and the development of the plant. It has revealed the differences in the lengths of the plant arm and the size of the plant aspect substantially. The salt concentration in the irrigation water hasn't also influenced the watermelon pH, EC and the parameters of the leaf's proportional water significantly. When the irrigation water salinity has reached the level of 7.5 dS m-1, it has occured the decrease of more than 51 % in the amount of yield. At the end of the season, the soil salinity has reached the highest level at 15-30 cm horizontal distance and at 30 cm depth from the drippers. The soil salinity has gradually decreased from under the drippers and the level the dripper to 45 cm away.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1099
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
387546.pdf1.41 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.