Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1083
Title: Yumurtacı tavukların içme suyuna katılan metiyonin ve lisin aminoasitlerine iştah gösterme kabiliyeti / The ability to express an appetite of laying birds for methionine and lysine amino acids in driking water
Authors: KARAGEÇİLİ, MEHMET REŞİT
Keywords: Ziraat = Agriculture
Issue Date: 2012
Abstract: Besleme araştırmalarının temel amaçlarından birisi yemlerin ve besinlerin kullanımını arttırarak kanatlı üretim maliyetlerini azaltmak ve kârlılığı arttırmaktır. Metiyonin ve lisin konvansiyonel mısır-soya ve buğday-soya diyetlerinde birinci ve ikinci sınırlayıcı aminoasitlerdir ve sentetik metiyonin ve lisin 60 yılı aşkın süredir bu yemlere ilave edilerek kullanılmaktadır. Ancak beslemede, aminoasit ilavesi mevcut uygulamalarda tam olarak tatmin edici değildir. Buna karşılık lisin ve metiyoninin tavukların içme sularına katılarak verilmesi bir dizi avantaj sunabilir. Düşük ve yüksek verimli tavukların içme suyundaki metiyonin veya lisine iştah gösterme ve metiyonin ya da lisin eksikliğini düzeltme kabliyetleri araştırmanın amacıdır. Denemelerde lisin ya da metiyonin eksikliği olan yem ve lisin veya metiyoninli yem ve su yumurtacı tavuklar tarafından alınırken yumurtacı tavukların yem ve su tüketimi bu çalışma süreci boyunca incelendi. Bütün tavuklar Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesindeki aynı tip kafeslerin kullanıldığı kümese yerleştirildi. Kümes kontrollü, penceresiz, fan havalandırmalıdır. Her kafese bir yalak ve bir su kabı yerleştirilmiştir. Su, tabanına nipel takılı 2 000 mililitrelik plastik su kaplarından temin edilmiştir. Sukabı ve yalak kafeslerin önüne yerleştirildi. 40 tavuk, iki gruba (düşük ve yüksek verimli) kendi içlerinde eşit sayıda dağıtıldı ve aminoasit grupları ( lisin, metiyonin) için bir kez daha bölündü. Her gruptaki tavuklar besin maddelerince yeterli veya lisince ya da metiyonince eksik yem ve normal su veya lisin ya da metiyonin ilaveli su kombinasyonlarına maruz bırakıldı. Lisin ve metiyonin ilaveli suyun konsantrasyonu %0.075'tir (w/v). Denemelerde yem ve su alınımı her kafes için her 24 saatte bir baştan sona ölçüldü. Her tavuğun vücut ağırlığı kaydedildi. Bütün veriler bir fert tavuk bazında elde edilmiştir. Her iki denemede tavukların yem, su ve lisin ya da metiyonin alımlarının normal düzeyde olduğu elde edilen ilk bilgilerdir. Çünkü tavuklar lisin ve metiyonince yeterli yemlerle beslenmiştir. Her iki denemede de yumurtacı tavukların normal su, lisinli su ve metiyoninli su içeren su kapları arasında ayrım yapmalarına olanak tanımak için renk ipuçları oluşturuldu ve tavuklar eğitilerek tanıtıldı. Renkler iki tip su ile ilişkilendirildi. Tavuklar, lisince ya da metiyonince eksik yemlerle beslenerek lisin veya metiyonin eksikliğine maruz bırakıldı. Tavukların, kendi su kaplarındaki renk ipuçlarına, kendi diyetlerinni ve içme sularının fiziksel etkilerine alışmalarına izin verildi. Metiyonince eksik bir diyetle besleme, hem yem hem de su tüketiminde önemli bir azalmayla sonuçlanmıştır. İçme suyu daha sonra metiyonin ile takviye edildiğinde, hem yem hem de su tüketimi önceki (normal) düzeye çıkmıştır. Dahası metiyonin tüketimi, metiyoninin yalnızca yemden sağlanıldığı duruma göre eşit ya da daha fazla gerçekleşmiştir. Ancak lisince eksik bir diyetle besleme, hem yem hem de su tüketiminde önemli bir azalmaya yol açmamıştır. Son olarak düşük ve yüksek verimli yumurtacı tavuklar, metiyonince eksik bir yem ile beslendi ve tavuklara hem metiyonin ilaveli su hem de normal su seçeneği sunuldu. Tavuklar, her iki yumurtacı grupta renk ipuçlu içme suyu kaplarının yerleri değiştikten sonra bile metiyonin ilaveli su için net bir tercik göstermiştir. Ayrıca düşük ve yüksek verimli yumurtacı tavuklar, lisince eksik bir yem ile beslendi ve tavuklara hem lisin ilaveli su hem de normal su seçeneği sunuldu. Tavuklar, her iki yumurtacı grupta renk ipuçlu içme suyu kaplarının yerleri değiştirilmeden öncesinde ve sonrasında lisin ilaveli su için bir tercih göstermemiştir. One of the main aims of nutritional research is to reduce the cost of poultry production and increase profit by increasing the utilisation of feeds and nutrients. Methionine and lysine are the first and second limiting amino acids in the conventional corn-soybean and wheat-soybean diets, and synthetic lysine and methionine has been used for over six decades as a supplement to these diets. However, the present practice of adding amino acids to the feed is not fully satisfactory. In contrast to this, delivering lysine or methionine in the drinking water could offer a number of potential advantages. The aim was to investigate the low and high production birds? ability to express an appetite for lysine or methionine in drinking water and to correct a lysine or methionine deficiency. The experiments during the course of this study examined the feed and water intake of laying hens when receiving a lysine or methionine-deficient feed and lysine or methionine is added to the feed or drinking water. All birds were housed at the Harran University, Faculty of Agricultural, using the same type of cages. The house is a controlled, windowless, fan-ventilated house. For each cage, one trough, and one water bottle were located. Water were supplied from 2000 ml plastic water bottles which were fitted with nipples at the base. The bottle and trough were located at the cage front. Forty birds were distributed into two groups (low and high production) of equal number and diveded ones more for amino acids groups (lysine and methionine). Each group of birds was subjected to the combinations of diet adequate or deficient either in lysine or methionine and normal water either lysine or methionine-treated water. The concentration of lysine and methionine in treated water was 0.075% (w/v). Feed and water intake for each cage was measured in every 24 hour through the experiments. Body weights were recorded for each bird. All data were obtained on an individual bird basis. In both experiments, first information was obtained on the birds? normal intake of feed, water and lysine or methionine. For this, the hens were fed diet adequate in lysine or methionine and normal water. In order to enable laying hens to differentiate between the water-supply bottles containing normal and lysine or methionine-treated water, colour cues and training of the birds were introduced in both Experiments. The colours were associated with the two types of water. Hens were exposed to lysine or methionine deficiency, by being fed a diet deficient in lysine or methionine. The birds were allowed to become accustomed to the colour cue of their water supply bottles, and to the physiological effects of their diet and drinking water. Feeding a diet deficient in methionine resulted in a substantial reduction in the intake of both feed and water. When the drinking water was then supplemented with methionine, both feed and water intake was restored to the previous (normal) level, moreover, methionine consumption equalled or exceeded that attained when methionine was supplied in the feed alone. However, when feeding a diet deficient in lysine not resulted in a substantial reduction in the intake of both feed and water. Finally, the low and high egg laying hens were fed a methionine-deficient diet and were offered a choice of both normal and methionine-treated water. The birds showed a clear preference for methionine-treated water even after changing the position of colour-cued drinking bottles in both laying hen groups. However, when the low and high egg laying hens were fed a lysine-deficient diet and were offered a choice of both normal and lysine-treated water. The birds not showed a preference for lysine-treated water even after changing the position of colour-cued drinking bottles in both laying hen groups.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1083
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
382462.pdf1.43 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.